Ja, egentligen är det Färna Herrgårds recept som vi tagit till vårt eget.
2 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
3 kvistar Backtimjan
1 dl vitt torrt vin
4 msk Champagnevinäger
smör att steka i
2 dl rostad kålbuljong, se recept här
4dl grädde
1 dl färskost, typ Crème bonjour
600g frysta gröna ärtor som ska vara frysta när man tillsätter dem.
Hacka löken och vitlöken, fräs den med timjan i smör. Slå på det vita vinet och reducera tills 1/3 del återstår. Tillsätt champagnevinägern och buljongen och låt koka upp, tillsätt grädden och färskosten, låt koka ihop. Tillsätt frysta ärtorna och ta kastrullen från spisen. Mixa frysta ärtorna i soppan så fint som du själv önskar.
Att mixa i frysta ärtor gör att soppan svalnar av samt att den behåller sin gröna färg.