Grön ärtsoppa

Ja, egentligen är det Färna Herrgårds recept som vi tagit till vår egen.

2 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

3 kvistar Backtimjan

1 dl vitt torrt vin

4 msk Champagnevinäger

smör att steka i

2 dl rostad kålbuljong, se recept längre ner

4dl grädde

1 dl färskost, typ Crème bonjour

600g frysta gröna ärtor som ska vara frysta när man tillsätter dem. 

Hacka löken och vitlöken, fräs den med timjan i smör. Slå på det vita vinet och reducera tills 1/3 del återstår. Tillsätt champagnevinägern och buljongen och låt koka upp, tillsätt grädden och färskosten, låt koka ihop. Tillsätt frysta ärtorna och ta kastrullen från spisen. Mixa frysta ärtorna i soppan så fint som du själv önskar.

Att mixa i frysta ärtor gör att soppan svalnar av samt att den behåller sin gröna färg.

Share on facebook
Dela
Share on twitter
Dela
Share on linkedin
Dela
Share on email
Dela
Hans Johnson

Hans Johnson

Initiativtagare och en av grundarna till Slow Food Västerås år 2006, föreningens ordförande fram till 2012 och är idag vice ordförande.