Hoppa till innehåll

Smakernas Ark

The Ark of Taste skapades 1996 för att samla smaker som riskerar att försvinna och som är värda att bevara och skyddas för framtiden.
I Smakernas Ark samlas, beskrivs och katalogiseras glömda och vissa akut utrotningshotade smaker, arter, djurslag, hantverk och andra matminnen. Aktivt arbetar vi bl.a. med smaka på maten-utbildningar som Taste-workshops.

I den svenska Smakernas Ark finns idag:
Upplandskubb från Uppland, Ölands Lantvete och borstvete från Gotland, Linderödgrisen från Skåne, Bruna bönor från Öland, Souvas reninnanlår från Sápmi, Källarlagrad getost från Jämtland/Härjedalen och Kullings Kalvdans från Bohuslän.

Salone del Gusto i Turin är vår internationella matmässa där hantverksmässiga småproducenter från hela världen ställer ut. Mässan besöks av mellan 150-200.000 människor och här kan man smaka och köpa kvalitetsprodukter av utsökt kvalitet. Mässan hålls i oktober vartannat år samtidigt som Terra Madre-nätverket möts.