Hoppa till innehåll

Terra Madre & Julbord

Bara glada miner på Västerås Officersmäss (foto Hans Johnson)

Onsdagen den 14 december 2022 firades traditionsenlig Slow Foods Terra Madre Day, även i år ett par dagar senare än den 10:e december som är den egentliga Terra Madredagen eftersom den inföll en veckohelg även i år. För ovanlighetens skull bejakade vi ett traditionellt julbord den här kalla decemberkvällen. Officersmässens julbuffé var en höjdare när det gäller alla kalla rätter med bl.a 21 sorters sill. Den goda maten med drycker lockade fram många skratt och glada snapsvisor. En riktigt angenäm träff med 20 medlemmar.

En glad krögare, Björn Carlsson, tog emot utmärkelsen ”I Slow Foods Anda” av Hans Johnson, Slow Food tv (foto Karin Wiberg)

Västerås Officersmäss blev det första näringsstället som fick Slow Foods nya utmärkelse ”I Slow Foods Anda” som är ett bevis på att verksamheten ”så långt det är möjligt använder lokala råvaror, gärna ekologiska och lagar all mat från grunden med säsongens variationer som ledstjärna i köket – eller som på motsvarande sätt till allmänheten saluför råvaror och livsmedelsprodukter med fokus på närproducerat, klimat och miljö”. Utmärkelsen är inte att förväxla med någon form av certifiering utan det är Slow Food Västerås uppskattning att verksamheten ifråga har en inriktning som överensstämmer med Slow Foods ambitioner om God, Ren och Rättvis mat!

Såhär tänker vi arbeta med utmärkelsen framöver:

Förslag på näringsverksamhet som ska få den här utmärkelsen av föreningen kan lämnas till styrelsen av medlem eller annan person med kännedom om det föreslagna näringsstället.

Efter en administrativ granskning och genomgång av egna erfarenheter av den aktuella näringsverksamheten inom styrelsen beslutar denne om utmärkelsen ska lämnas.

Förslag på vem eller vilka som ska nomineras till utnämningen lämnas till styrelsen senast den 1 oktober varpå den eventuella utnämningen sker i samband eller i anslutning till föreningens årliga Terra Madremiddag i december varje år.

Här kommer lite flera bilder från kvällen:

(Foto: Hans Johnson)
(Foto: Hans Johnson)
(Foto: Karin Wiberg)
Dela
Dela
Dela
Dela
Picture of Hans Johnson

Hans Johnson

Initiativtagare och en av grundarna till Slow Food Västerås år 2006, föreningens ordförande fram till 2012 och är idag vice ordförande.