Hoppa till innehåll

Sudiebesök hos Carlströms!

En förmiddagsträff för ovanligheternas skull, men ska man se produktion måste man vara i farten lite tidigare än vanligt. Tisdagen den 6 februari 2024 samlades 20 glada och intresserade medlemmar till ett studiebesök på Carlströms Kött & Chark i Västerås. Vår guide, platschefen Lars Rudäng, med över 30 år i företaget, gav oss en matnyttig information om företagets historia och filosofi. Därefter följde en rundvandring med genomgång av fabrikens olika stationer för produktionen med maskiner för malning, hackning, omrörning och korvsprutning. Något som dock inte sker maskinellt är att ”knyta” prinskorv, som alltid sker för hand.

Här knyts det prinskorv för hand i långa banor, dock inget mot mängden som passerar det här bordet under december månad varje år!
Här är det rökning på gång. Rökning sker alltid med riktig rök som alstras i ett aggregat vid sidan om de moderna rökskåpen som i övrigt styrs elektroniskt och är programmerade för de olika korvsorterna, allt väldokumenterat med tid, temperatur etc för livsmedelssäkerhetens skull.
Här är det allt annat än datastyrt, den gamla kallröken där bl.a isterbanden röks.

Text: Hans Johnson

Bilder: Björn Dahlberg, Birgitta Wiklander och Hans Johnson

Dela
Dela
Dela
Dela
Picture of Hans Johnson

Hans Johnson

Initiativtagare och en av grundarna till Slow Food Västerås år 2006, föreningens ordförande fram till 2012 och är idag vice ordförande.