Tisdagen den 3 juni 2025 träffades drygt ett 15-tal medlemmar hos familjen Vidlund vid Långholmens brygga på Ängsö i Västerås. Temat för träffen var insjöfiske i allmänhet och yrkesfisket i Mälaren i synnerhet. Eftersom antalet deltagare var begränsat blev den här aktiviteten fulltecknad nästan direkt efter att inbjudan gått ut. Det var flera som dessvärre inte fick plats och vi ska därför försöka ordna en repris nu under sommaren eller tidiga hösten.

Vi fick höra Daniel Vidlund berätta om hur de sen några år tillbaka startat Stockholms Fiskaktion som förbättrat förutsättningarna för försäljningen av deras fångster. Tidigare skedde försäljningen till antingen grossister eller främst genom Göteborgs Fiskaktion vilket innebar att stora delar av fångsten skulle transporteras till Göteborg. Nu sker försäljningen via ett digitalt aktionssystem, där köpare från både Sverige och övriga Europa kan lägga sina bud varefter affärerna görs upp och fångsterna når sina köpare. Det digitala aktionssystemet är ursprungligen konstruerat för den Nederländska tulpanmarknaden men fungerar utmärkt för fiskerinäringen också.
I stort sett fungerar Mälarfisket bra när det gäller de tre bärande arterna gös, gädda och aborre. Kinkigare är det med att utveckla fisket och avsättningen för andra arter. Här är det både konsumenternas efterfrågan samt byråkratins irrgångar som ställer till det. Här menar Daniel att organisationer och opinionsbildare har en viktig uppgift att påverka både efterfrågan och regelverk, inte minst utifrån omvärldsläget och våra ambitioner om en ökad nationell livsmedelsförsörjning.

Så kom vi till den kulinariska delen av studiebesöket som undertecknad hade förmånen att delvis stå för. Dels fick deltagarna, och familjen Vidlund, smaka en produktutveckling som jag botaniserat med en del, det är biten som man skär bort från gösfilén när man byxor den, dvs gör den helt benfri. Genom att lägga den beniga fiskbiten i en ättikslag löses benen upp och biten blir benfri. Sen har jag med inspiration från den spanska ”boquerones” kryddat med persilade, salt och en blandning av raps- och olivolja. Serverade min ”gösbyxa” på en mörk brödbit och lite finskuren purjolök som en aptitretare.


Sen blev dags för den fina gösfilén som hade fiskats på söndagen. Kryddade gösfiléerna med salt och en blandning av svart- och vitpeppar, vände dem sedan i en blandning av fransk osötad senap och ägg för att till sist vändas i grovt rågmjöl uppblandat med lite salt. Sen stektes fileerna, i det här fallet på ett runt gasoleldat stekbord, med mycket smör och vändes försiktigt så de fick bra yta på båda sidor och blev genomstekta. Serverades sedan med stuvad fänkål. Jag hade putsat fänkålen genom att ta bort stjälkarna på ovansidan och skurit bort rotbiten, skar sedan i ätstora bitar och förvällde i saltat vatten tills de mjuknat något. Hällde över i ett durkslag och tog vara på kokvattnet. Gjorde en bottenredning, smör och vetemjöl, och spädde med kokvatten och grädde till kraftig såskonsistens, smakade av med salt och nymalen svartpeppar och en skvätt äppelcidervinäger. Så här långt kan man förbereda för att sedan slå över fänkålen i stuvningen och värma upp när det är dags att servera.


Även om matlagningen skedde på bryggan i det fina vädret var det dukat för oss i båthuset där vi avnjöt maten bland båtar, nät och andra fiskeredskap, verkligen rätt miljö för en fiskmåltid.

Om inte det här var nog blev det fika på maten, det var Karin Wiberg som ordnat med nybakat kaffebröd av hög klass och smak. En mycket lyckad och uppskattad träff för oss som fick möjligheten att vara med.
Text: Hans Johnson
Foto: Jenny Vidlund och Karin Wiberg