Hoppa till innehåll

Studiebesök hos Nibble Gårdsgris!

Torsdagen den 11 september samlades ett knappt 20-tal medlemmar hos Nibble Gårdsgris på ett gott, trevligt och lärorikt studiebesök. Medan regnet öste ner startade vi vårt besök med fika och smakprover av gårdens produkter medan eldsjälen och grundaren av Nibble Gårdsgris, Sven-Erik Johansson, entusiastiskt berättade om gårdens historia och framförallt om hur den nuvarande specialiseringen av grisuppfödning och förädling av en del styckningsdetaljer från grisarna har utvecklats över tid.

Sven-Erik Johansson, eldsjäl och grundare av Nibble Gårdsgris

Sven-Erik berättade om hur verksamhetens utvecklats på ett sätt som inte alla gånger följt branschens gängse normer och har därför fått stånga sig igenom många barriärer för att nå sina höga ambitioner. Grisarnas välmående under sin livstid påverkar kvalitén på köttet från gårdens djur är hugget i sten för såväl Sven-Erik som för sonen Magnus och sonhustrun Lena som nu har tagit över gården genom ett generationsskifte. Sven-Erik jobbar dock kvar i verksamheten i viss utsträckning, har inte lärt sig innebörden av ordet pensionär än!

Efter genomgången inne i värmen bar det iväg ut i regnet och stormbyarna, paraplyerna vände sig i vinden så det var skönt att komma in i värmen hos suggorna och smågrisarna. Flera av suggorna hade precis grisat medan andra låg och väntade på att det hela skulle sätta igång. Lena hämtade en liten kulting som fick bli vår kelgris, var bara några timmar gammal men såg redan ut att uppskatta rollen som mittpunkt i tillvaron.

Vi avslutade besöket i Nibble med att handla i den lilla handelsboden som är ett relativt nytt ben i verksamheten, där fanns mycket av de produkter som förädlas i egen regi, alltifrån lufttorkad skinka, karré och sidfläsk till olika sorter av salami, hamburgare, färs och olika styckningsdetaljer. Trots busvädret var vi alla glada och tacksamma för ett trevligt och lärorikt besök i verkligheten.

Du kan läsa mera om Nibble Gårdsgris verksamhet på hemsidan https://nibble.se eller på deras FB-sida https://www.facebook.com/nibble.gardsgris

Dela
Dela
Dela
Dela
Bild av Hans Johnson

Hans Johnson

Initiativtagare och en av grundarna till Slow Food Västerås år 2006, föreningens ordförande fram till 2012 och är idag vice ordförande.