Hoppa till innehåll

27 september Skördebuffé med matprat!

Under vinrankorna i vinterträdgården på Västerås Officersmäss träffas vi för att njuta av både tradition och inovation. Vi diskuterar balansen mellan animaliska och vegetabiliska råvaror medan vi smakar av en flerrätters skördebuffé*) som köksmästaren Tomas Rehnman trollat fram med fokus på just en ändrad balans mellan kött/fisk och grönt på tallriken.

Vi tänker att just den här kvällen ska bli en påminnelse om behovet av att våra matvanor i den välbeställda delen av världen bör ändras i balansen mellan animalier och vegetabilier. Inte att rata animaliska produkter utan bara att ändra proportionerna. Det här är en fråga som berör flera områden ur såväl ett  hälsoperspektiv som för den globala matförsörjningen och vårt klimat. Historiskt gav den här balansen sig självt, dels på grund av att animalierna inte var tillgängliga på samma sätt som nu och framförallt för att stora delar av befolkningen inte hade råd med kött och fisk i den omfattning som vi konsumerar idag.

Det här ska vi diskutera och få veta mera om med hjälp av kvällens gäst, Katarina Bälter, som är Professor i Folkhälsovetenskap vid Mälardalens Universitet.

*)Meny
Rödbetspasta med salviasmör och citron 
Morot med picklad schalottenlök 
Blomkålskräm med rostad salami, morotsblastolja och färsk rosmarin 
Gratinerat surdegsbröd med kantarell, ost och picklade havtorn 
Smörstekt sockerkaka med myltade hallon och friterad basilika

Tid Onsdagen den 27 september 2023 kl 17.00
Plats Västerås Officersmäss, Flottiljgatan 73, Västerås
Kostnad 295 kr per person som inkluderar skördebuffén, bordsdryck, kaffe och kaka.
Betalas på plats! (Icke medlem +100 kronor).
Anmälan till hans.johnson@telia.com senast den 23 september 2023

Ett arrangemang i samarbete med:

Dela
Dela
Dela
Dela
Picture of Hans Johnson

Hans Johnson

Initiativtagare och en av grundarna till Slow Food Västerås år 2006, föreningens ordförande fram till 2012 och är idag vice ordförande.