Hoppa till innehåll

Mat och Vin i kombination!

På skolbänken med vin och mat torsdagen den 10 november 2022 – Gunnar Gustafsson berättar och låter oss både väl och illa smaka.

Hur vinet smakar beror på vad man har på tallriken. Något som visade sig vara mycket sant för oss 15 slow foodmedlemmar som hade samlats till torsdagens presentation och provning av mat och vin.

Maten på tallriken representerades av ett antal smakbitar valda för att motsvara våra grundsmaker, sött, surt, salt, beskt och umami nämligen äpple, citron, chips, ruccola, tomat och blåmögelost. Dessutom fanns en bit brieost ordentligt kryddad med svartpeppar för att representera kryddhetta. Kryddhetta är ju ingen smak utan istället en upplevelse av smärta i munnen vilket också påverkar hur man upplever vinet.  I glasen fanns viner med olika karaktär vad gäller sötma, syrlighet, fruktighet, fyllighet, strävhet och ekfat. 

Provningen gick till så att man testade varje smakbit med några av vinerna. I de flesta möten mellan vin och smakbit förändrades upplevelsen av vinet, till det bättre eller till det sämre. Nu skall man ju komma ihåg att uppfattningen om vad som blir bättre respektive sämre är ju högst personlig och det finns inget rätt eller fel. T.ex. vinet upplevdes sötare och fruktigare i mötet med en smakbit, men blev det balans mellan vinet och smakbiten och blev det sammantaget godare?

Presentationen och provningen leddes av Gunnar Gustafsson aktiv i munskänkarna tillsammans med Tommy Bodecker Slow Food. Efter presentationen blev det ostsmörgås från kopparlundens bageri samt lite eftersnack.

Text: Tommy Bodecker, Bilder: Björn Dahlberg

Dela
Dela
Dela
Dela
Picture of Hans Johnson

Hans Johnson

Initiativtagare och en av grundarna till Slow Food Västerås år 2006, föreningens ordförande fram till 2012 och är idag vice ordförande.