Hoppa till innehåll

Lunch och gårdsbesök på Fallängetorps gård!

Mätta och belåtna Slow Foodgänget i köket på Fallängetorps gård.

Lördagen den 1 oktober fick vi några trevliga timmar på Fallängetorp. Vi samlades i köket där det bjöds på potatisgratäng och de olika korvar som produceras baserat på nöt-,lamm- och griskött från gården. Efter den goda lunchen flyttade vi in i vardagsrummet där det bjöds på kaffe, äppelkaka med vaniljglass gjord på fårmjölk. Mums!

Under lunchen och fikat berättade Anitha om gårdens produkter och historia.

Sedan 1949 har familjen Hellstrand drivit gården. Per och Anitha är andra generationen. Omställningen till ekologisk odling och djurhållning började i slutet av åttiotalet och sedan 1993 är gården ansluten till KRAV. Fram till slutet på nittiotalet drev man ekologisk mjölkproduktion. Då, från slutet på nittiotalet, producerar gården ekologiskt nöt-, lamm-, och griskött. Grisköttet är av rasen Linderödsgris.

Initialt såldes köttet endast till privatpersoner men numera har man även 25 restauranger som kunder. Inga-Lena Eriksson på Färna Herrgård var den första kunden från restaurangsidan.

På gården finns en liten gårdsbutik där man säljer kött, korv och lammskinn. Man säljer även produkter från  andra producenter t.ex. kryddor från Ängagård, mejeriprodukter från Grådö och mjöl från bl. a. Stora Hällsta kvarn.

Då den ovan beskrivna verksamheten är småskalig har man behövt utveckla komplement för att uppnå en rimlig omsättning. 

På gården finns därför vandrarhem och B&B. Man har även ”Bo på Lantgård” vilket innebär att man får delta i de sysslor som finns på gården. Ett av husen, mellangården, är tillgänglighetsanpassad för att förenkla för personer med funktionsvariationer.

Text och bild: Tommy Bodecker

Dela
Dela
Dela
Dela
Picture of Hans Johnson

Hans Johnson

Initiativtagare och en av grundarna till Slow Food Västerås år 2006, föreningens ordförande fram till 2012 och är idag vice ordförande.