Hoppa till innehåll

Långmyre Vineri, svenskt ekologiskt kvalitetsvin!

Foto: Björn Dahlberg

2022-04-21, På distans med ändå väldigt närvarande var Emma Serner, VD för Långmyre Vineri som berättade om hennes äventyr från praktikant på en vingård i Italien till vingårdsägare i Långmyre på södra Gotland. På vägen fann hon både kärleken, Andrea Guerra, skicklig italiensk vinmakare, och passionen för vin. Vi var 24 st storögda Slow Foodmmedlemmar som lyssnade till Emmas berättelse och alla var djupt imponerade av deras resa som idag har tagit dem till den svenska kravcertifierade vingården med ca 26000 vinrankor och egen produktionsanläggning på Gotland.

Vinrankorna planterades våren 2018 och i år, dvs 2021 års skörd, resulterade i det första släppet av gårdens vin på systembolaget. Naturligtvis en mycket begränsad skörd från så unga plantor med det blev ca 1000 flaskor rosé, som vår ”specialutsände inköpare” Tommy Bodecker lyckades komma över efter ankomsten med färjan till Gotland. Det var ett blekt, elegant vin med hög syra och fruktighet, något som passar utmärkt till försommarens bufféer eller att bara dricka tillsammans med en bit salt ost och kärt sällskap!

Den här träffen var också premiär för vårt samarbete med Folkuniversitetet, vars fina lokaler på Smedjegatan i Västerås som vi nyttjade för kvällens aktivitet. Lokalen var utrustad med hög teknisk kvalitet som gjorde att vi med behållning kunde njuta av Emmas berättelse trots att det skedde på distans.Den här träffen var också premiär för vårt samarbete med Folkuniversitetet, vars fina lokaler på Smedjegatan i Västerås som vi nyttjade för kvällens aktivitet. Lokalen var utrustad med hög teknisk kvalitet som gjorde att vi med behållning kunde njuta av Emmas berättelse trots att det skedde på distans.

Annika Bodecker sköter portionering av smakproverna som var ”in reality” trots att den övriga föredragningen var digital. Foto: Karin Wiberg
Foto: Karin Winberg
Tommy Bodecker berättar om sina inköpsbravader på Systembolaget i Visby. Foto: Karin Wiberg
Andrea och Emma (Foto från Långmyres hemsida)

Dela
Dela
Dela
Dela
Picture of Hans Johnson

Hans Johnson

Initiativtagare och en av grundarna till Slow Food Västerås år 2006, föreningens ordförande fram till 2012 och är idag vice ordförande.