Hoppa till innehåll

Härlig kväll på Genbergs sommarkafé i Virsbo

En härlig sensommarkväll på Genbergs sommarcafe i Virsbo inledde Slow Foods Västerås höstprogram. Över 30 personer hade samlats för att prata lite mat, höstens program och behovet av volontärinsatser för att sprida budskapet om God, Ren och Rättvis mat och sambandet mellan Mat, Klimat och Miljö.

En glad och nybliven morfar Mikael Genberg tog emot oss glädjestrålande och berättade om den senaste tilldragelsen och dessutom om sin och familjens satsning på caféet i ett av husen de köpt i den gamla bruksmiljön invid Åmänningen i Virsbo. Att det lilla kaféet också kan, som ikväll, konverteras till en utmärkt restaurang med fullständiga rättigheter gör inte konceptet sämre.

Dessutom berättade Mikael att hans världskända projekt om ett litet rött hus på månen äntligen såg ut att gå i mål. Finansieringen är klar och nu ska projektet sättas i verket 2024, då har det gått 25 år från idé till verklighet, kan man kalla idogt arbete!

Vi bjöds på en riktigt härlig måltid som rakt igenom bestod av råvaror från den nära omgivningen, alltifrån gårdsgris från Nibble till frukt och bär från grannens trädgård. Först ett härligt nybakat surdegsbröd med brynt och vispat smör, sen en varmrätt bestående av bakad och honungsglaserad fläsksida med krispig smashad färskpotatis, smetane, valnötter och rostad vitlök med sesamfrön på toppen. Till dessert en härlig glass med färska bär och frukt samt kaffe. Ingen kunde gå hungrig från den här middagen.

Vi uppehöll oss också en stund med funderingar över hur vi på bästa sätt ska nå ut till de olika målgrupperna som vi vill påverka att efterfråga och handla mera Svenska och lokala produkter till sin mathållning. Vi har ett bra material som är sprunget från den fina arrangemanget vi deltog i våren 2019, Nära Västmanland, ett seminarium där en rad namnkunniga personer deltog och som ni kan läsa mera om här på vår hemsida under länken här.

Och när vi åkte hem fick vi lite extra tid att beskåda landskapet utmed riksvägg 66!

Text: Hans Johnson
Bilder: Björn Dahlberg, Berit Ring och Hans Johnson

Dela
Dela
Dela
Dela
Picture of Hans Johnson

Hans Johnson

Initiativtagare och en av grundarna till Slow Food Västerås år 2006, föreningens ordförande fram till 2012 och är idag vice ordförande.