Hoppa till innehåll

Fisk

Den 15 april 2021 gästades Slow Food digitalt av Jonas Westlund, Nordsjö Fisk, Göteborg.

Vi uppmanades att använda vårt förnuft när vi handlar fisk. Vi ska köpa och nyttja fisk från vårt närområde (Norden) och helst inte handla importerad fisk med långa transportvägar. För att göra vettiga och aktiva val ska vi titta på märkningen: MSC-märkningen innebär att fisken är vildfångad och ASC-märkning betyder att det är odlad fisk. Tyvärr förlitar sig folk förmycket på märkningen och ifrågasätter inte utbudet i affären. Det är förstås inte lämpligt att köpa fisken under dess lekperioder. Googla och titta när den infaller. T ex är det stopp för försäljning av Hälleflundra från januari och fyra månader framåt. Fryst fisk kan vara ett bra alternativ.

40% av all fisk som globalt fångas slängs tillbaka, döda. I vår del av världen slängs ca 20% tillbaka och det är illa nog. Det finns ca 2000 aktiva yrkesfiskare i Sverige. Utopiskt nog är det ca 3000 personer som arbetar med byråkratin och kontrollsystem kring fisket.

Konsumenterna behöver lära sig att göra vettiga val; är det lämpligt eller inte lämpligt att köpa fisken?  

  • Titta på märkningen
  • Köp helst fisk från närområdet/Norden
  • Räkor i lag kan t ex fångas på Grönland och fryses. Sedan skickas de till Sverige/Europa och sedan vidare till Algeriet/Bulgarien för att skalas och läggas i lag. Till sist skickas räkorna tillbaka till Sverige.
  • Fråga efter krokfångad fisk. Den är blank och har sitt slem kvar. Trålad fisk har inget slem kvar och håller inte lika länge. Fisken ska vara blank, ha spänst och lyster.
  • Tänk på fiskfiléernas storlek. Små filéer torkar lätt ut. Stora filéer håller sig fräscha längre. Rekommenderat är filéer som väger 500 g till 1 kg alternativt torskrygg.
  • Titta så att fiskens ögon inte är grumliga. Sjödöd fisk, om fisken suttit fast i nätet, har grumliga ögon.
  • Den här årstiden är Torsk, Kummel, Långa och Kolja bäst. Skaldjur äts med fördel i april. Spätta och Piggvar kan börja ätas i maj/juni igen och hela sommaren fram tills oktober. NÄR ÄNGEN ÄR GRÖN ÄR SPÄTTAN SKÖN!
Dela
Dela
Dela
Dela
Picture of Hans Johnson

Hans Johnson

Initiativtagare och en av grundarna till Slow Food Västerås år 2006, föreningens ordförande fram till 2012 och är idag vice ordförande.