Hoppa till innehåll

En trevlig eftermiddag på Landsberga gård

Onsdagen den 8 juni 2022 besökte vi Landsberga gård och gårdsbutik. I dessa studenttider blev vi bara åtta tappra medlemmar som samlades i ”vårterminens” sista träff i Slow Food Västerås. Ett givande och trevligt besök där vi fick höra Per Sandqvist, en av två bröder med familjer som driver gården och dess olika verksamheter idag. Gården, som har en mycket lång historia, är ursprungligen en Kungsgård och ägs av staten och förvaltas av Statens Fastighetsverk. Bröderna Sandqvist är nu fjärde generationen som driver gården och planer finns att även en femte generation Sandqvist ska kunna ta över i framtiden.

Per Sandqvist berättar om verksamheten på den gamla Kungsgården Landsberga.

Verksamheten på gården idag är främst inriktad på äggproduktion med siktet inställt på en produktion med ca 45000 hönor. Efter en brand i gårdens tidigare hönsstall innebar ett längre uppehåll med produktionen innan nya och alternativa stallar kom på plats. Gårdens spannmålsodlingar går i huvudsak till foder i den egna verksamheten samt till mjöl i mindre skala som mals i den nya kvarnen på gården och som säljs i den egna gårdsbutiken samt i en del lokala butiker i Enköpingstrakten.

Gårdsbutiken med café har nu blivit en betydande del av gårdens verksamhet, i vart fall under sommarhalvåret. Här säljs mat och hantverk från producenter i närområdet. Från att ha varit en obemannad äggbod har nu butik och café genererat mervärden i form av både arbetstillfällen och intäkter.

Efter lite fika och Pers trevliga berättelse om gården var det dags att shoppa loss i butiken som vi naturligtvis gjorde med stor entusiasmen, en trevlig avslutning på Slow Food Västerås vårtermin.

Dela
Dela
Dela
Dela
Picture of Hans Johnson

Hans Johnson

Initiativtagare och en av grundarna till Slow Food Västerås år 2006, föreningens ordförande fram till 2012 och är idag vice ordförande.