Hoppa till innehåll

En heldag i Sorundahallarna

Trots vår storslagna ankomst till Sorundahallarna var det inga supportrar som flockades runt oss från landslagsbussen trots att vi hade autografblocken redo.

Den 24 maj samlades ett drygt 20-tal medlemmar till en fantastiskt spännande dag då vi fått förmånen att besöka Sorundahallarna i Hägersten. Sorundahallarna är paraplyorganisation för de tre delarna som idag består av Grönsakshallen, Kötthallen och Fiskhallen som alla är egna bolag och resultatenheter inom samma familjeägda koncern, Axel Johnson genom bolagsgruppen Martin & Servera.

Sorundahallarnas kunder är huvudsakligen restauranger, från norr till söder i hela landet och från den bästa finkrogen till lunchrestaurangen som ställer krav på kvalitet och leveranssäkerhet i alla lägen! Låter i och för sig som en reklamgingel men är nog ett faktum utifrån vad vi fick se och höra under dagen. Våra guider var Kent Beyer, Grönsakshallen, Carl Berg, Kötthallen och Daniel Svärd, Fiskhallen, alla utesäljare för respektive segment. 

Calle berättar om olika kvalitetsnivåer på kött i allmänhet och biff i synnerhet
Det dyraste dyrast, Wagyukött från Japan, man kan fundera på om det är en bra eller dålig produkt utifrån olika perspektiv. Det handlar både om djurens levnadsvillkor och köttets ätkvalitet.
Här hänger lite större styckningsdetaljer för mörning
Mindre styckningsdetaljer mognar liggande, allt efter kundernas önskemål
Inte visste vi att det fanns svart rättika!
Långa och många rader av både vanliga och ovanliga grönsaker
Man äter ju med ögonen också, här begoniablommor för tallriken!
Rädisor i olika färger och former hittade vi också
Säsongens rabarber är högaktuella just nu!

Vår eminenta ordförande, Inga-Lena Eriksson med kollegan Oskar Vedin, också han från köket i Färna Herrgård, hade lagat en fantastisk lunch med råvaror från hallarna vi just besöker. Vi fick först lite mingelmat ackompanjerat av fruktdrycker som just lanserats som ett litet undersortiment i Grönsakshallens regi, där alkoholfria dryckesalternativ också erbjuds restaurangerna i betydligt bredare sortiment än vad traditionen bjuder. Extra roligt var det att Michaela Saax, som ansvarade för och berättade om den här lanseringen, också var nyvald ordförande för Slow Food Stockholm som härmed ska göra en omstart efter en viss sovande tillvaro. Till det önskar vi dem ett stort lycka till förstås!

Inga-Lena och Oskar vid snackbuffén som finns beskriven här nedan.

Här kommer mera om det som vi fick avnjuta denna trevliga heldag i den goda matens tecken.

Snacksrätter:

  • Grönsparris från Stenhusegård Gotland, ostkräm på Wrångebäcksost, kycklingskinn
  • Häggblomsinkokt vit sparris från Stenhusegård, surdegssyrade frön (Häggblomssirap från Högtorp gård)
  • Vittoppig rädisa från Karlssons grönt Tungelsta, Slitegurka från Gotland, yoghurtbollar från Nablus mejeri i Malmö, granskottsolja från Högtorp gård
  • Hängmörad kotlett från Rocklunda gård, tomater från Karintorp
  • Färnas surdegsbröd, smör från Löfsta herrgårdsmejeri

Förrätt:

  • Dillsoppa, saltad stenbitsrom, nässelfärskost på färskost från Löfsta herrgårdsmejeri

Varmrätt:

  • Krämig matvetesallad från Munktorps prästgård, sparris, pecorino från Bredsjö mejeri, skogslökssmör, vårlammbringa från Norrbygård i Kungsör

Dessert:

  • Bakad rabarber, vispad grädde med yoghurt från Löfsta herrgårdsmejeri, mandelkaka, pelargonblommor

Producenter:
Sparris från Stenhusegård, Löfsta mejeri, Karintorps tomat, Slite gurka, Munktorps prästgård, Bredsjö mejeri, Norrbygård, Högtorp gård, Karlssons grön i Tungelsta,

Sorunda fiskhallen, Sorunda kötthallen, Sorunda grönskashallen, Färna Herrgård

Drycker:
Färna Odlingar (mousserande svarta vinbär samt rabarber)
Köpings musteri (äppelmust)
Bramlys (söt äppelmust till desserten)

Text: Hans Johnson och Inga-Lena Eriksson Foton: Karin Wiberg och Björn Dahlberg

Dela
Dela
Dela
Dela
Picture of Hans Johnson

Hans Johnson

Initiativtagare och en av grundarna till Slow Food Västerås år 2006, föreningens ordförande fram till 2012 och är idag vice ordförande.