Hoppa till innehåll

En fågelträff i Asköviken!

Nja, kanske mera en Slow Foodträff i naturreservatet Asköviken, med ett av landets rikaste fågelliv. En härlig kväll denna banbrytande dag den 1 juni 2021. Banbrytande i så motto att Sverige just denna dag inlett första fasen i lättnader av coronarestriktionerna som tyngt oss på många olika sätt det senaste året.

Vi började vår fågelexkursion med ett snabbt besök i Naturskolans lokaler med bästa möjliga guidning av Christer Svensk, grundare och tidigare enhetschef för Naturskolan Asköviken. Christer berättade om alla tusentals elever och lärare som besökt Naturskolan under olika årstider för praktiska natur- och och miljöstudier efter skolans idé om att lära in ute!

Sen bar det ut i verkligheten, dvs naturen. Efter en par kilometers promenad, ackompanjerade av skön fågelsång i det skiftande kulturlandskapet, kom vi fram till det omtalade fågeltornet i tre våningar. Där lyssnade vi och lärde samtidigt som Christer upptäckte den ena fågelsorten efter den andra som vi ivrigt spejade och lyssnade efter. Förutom rariteten Svarttärnan såg vi  Enkelbeckasinen, Skedand, Fiskgjuse samt en rad andra häckande fåglar som Skäggdoppingar i massor, Grågäss, Gräsänder mm. Naturligtvis hade vi matsäck med oss, finns väl inget som smakar så bra som fika ute i det fria! Tusen tack till Christer Svensk för en förnämlig guidning!

/Hans Johnson

Dela
Dela
Dela
Dela
Picture of Hans Johnson

Hans Johnson

Initiativtagare och en av grundarna till Slow Food Västerås år 2006, föreningens ordförande fram till 2012 och är idag vice ordförande.