Hoppa till innehåll

Årsmöte med öl och chark

Den 10 maj 2022 hölls föreningens årsmöte, nu ett möte på riktigt efter två pandemianpassade årsmöten per capsulam. Mötet hölls på Rocklunda Restaurang och rundades av med en trevlig, givande och god ölprovning med passande tillbehör ledd av Petri Karhukorpi, vd och huvudägare av Coppersmith´s Brewery här i Västerås.

Årsmötet avlöpte utan några överraskningar, såväl styrelsens förslag till verksamhetsberättelse och årsredovisning fastställdes av mötet. Även val av styrelseledamöter och övriga funktionärer gick utan dramatik med omval rakt igenom.

Här berättar Petri om företagets utveckling från starten 2015

Petri Karhukorpi började med att presentera företaget och dess verksamheter som numera också inkluderar restaurangerna på Rocklunda som han är mycket nöjd med. Han tycker att det är roligare nu än när han ”bara” bedrev bryggeri.

Öl med passande tillbehör som charkuterier, ost, bröd och kex.

Det är många utmaningar för mindre bryggerier både när det gäller administration och olika rättsprocesser mot större bryggerier/öltillverkare. Bl a berättade Petri om att han tar upp striden om rätten till ordet Guld genom att juridiskt ansöka om ett varumärke ”Westmanlands Guld”. Han värnar om de små bryggerierna och tycker inte att det är rätt att Värmlands Guld tvingas byta sitt namn till Värmlands Export med anledning av att Spendrups kräver det (Norrlands Guld). Petri är en man som inte låter sig skrämmas och gillar utmaningar och att utmana de större etablerade bryggerierna Carlsberg, Spendrup och Åbro. Därför kör han sin egen Guld-variant och stöttar genom det Värmlands Guld.

Petri kommer att ha olika evenemang på Rocklunda och den 27-28 maj bjuder han in andra lokala bryggerier och även andra småproducenter till evenemanget Copersmith’s med Vänner Festival 2022.

För ett tag sedan köpte Coppersmith Uppsalabryggeriet ”Slottskällan”. Själva produktionen har flyttats till Västerås. Mälarvattnet är mycket bra och neutralt och ändrar sig inte över året. För att smaken ska behålla sin Uppsalakaraktär tillsätts kalk. Vattnet i Uppsala är nämligen mer kalkrikt än Mälarvattnet. Man säger att man ”designar” vattnet.

Tyvärr är det för lite soltimmar i Sverige för att odla humle och därför måste den importeras. Annars blir ölen besk.

Coppersmith producerar ca 700 000 liter öl per år men satsar på att komma upp i en miljon liter. Sedan blir det mer byråkrati.

Själva ölprovningen var ett trevligt inslag och mycket intressant. Petri berättade om de fem ölsorterna Lager, Lager mosaik, veteöl, barley wine samt ett till. Vi fick veta lite om passande mat och det här är ett område att mer utforska. T ex har barley wine en doft och smak av Cappuccino (genom ett samarbete med en annan lokal aktör Björklunds kaffe). Denna öl passar till en chokladefterrätt.

Några av Coppersmith´s produkter!

Text och bilder: Karin Wiberg, Inga-Lena Eriksson och Hans Johnson

Dela
Dela
Dela
Dela
Picture of Hans Johnson

Hans Johnson

Initiativtagare och en av grundarna till Slow Food Västerås år 2006, föreningens ordförande fram till 2012 och är idag vice ordförande.