
Torsdagen den 9 oktober 2025 samlades 26 medlemmar på ett studiebesök och pizzafrossa på Bistro Gården på Tunby i Västerås. Här hörde vi om Bistrons ambitioner om lokala leverantörer och råvaror så långt det är möjligt. Den lokala förankringen och mat från grunden är ledord för verksamheten och bistron är öppen för alla möjliga och omöjliga event, konferenser etc.

Verksamheten bedrivs i gamla bondgårdsbyggnader med lokaler i olika storlekar som tidigare varit stall, svinstia och hönshus som nu har byggts om till ändamålsenliga restaurang- och konferenslokaler med den gamla bondgårdsatmosfären väl bevarad. I anslutning till Bistron finns också ett annat företag, Hem till gården, ett boutiqehotell med 30 bäddar i nio personligt inredda lägenhetssviter. En mycket bra kombination av verksamheter för konferenser och andra event.
Så var det det här med kvällens pizzaservering, en buffé med pizzaslicar med olika toppningar, bl.a skinka från Nibbles glada grisar som vi för bara några veckor sedan besökte vid vår förra träff. Pizzorna bakades av en surdegsbotten och gräddades i en stenugn från Neapel, tänk att en pizza som gräddas på ett par minuter kan vara en idealisk Slow Foodmåltid eftersom den är tillagad från grunden av lokala råvaror. Bara konceptet är inlånat från Italien, men det är ju det fina med vår globala matkultur som berikar våra smaklökar i en oändlig mångfald.
Här kommer några bilder från besöket på Bistro gården:






Text: Hans Johnson, bilder: Louise-Marie Kjellin och Björn Dahlberg