Slow Food Västerås > Lärdomar från ”Nära Västmanland”

Lärdomar från ”Nära Västmanland”

Av Ann-Christine Kihl

Målgrupp Barn i för- och småskoleåldern

Nej, stopp! Skala inte moroten! I skalet sitter det godaste och det nyttigaste.

Varför skalar vi morötter, rödbetor och kålrötter? Det undrar kocken Paul Svensson. Han tycker att det är jättedumt och att vi genast ska sluta med det. Är grönsaken jordig ska man förstås tvätta den noga. Men inte skala. Paul är en känd TV-kock. Man kan till exempel se honom i STV-programmet ”Maträddarna”. Han är en maträddare på riktgt. Han vill inte bara rädda de goda och nyttiga skalen på rotfrukterna. Han tycker också att vi ska spara vattnet som vi har kokat dem i.

-Vi slänger ju till exempel potatisvatten. Men det är ju nyttig potatisbuljong som man kan använda till annat matlagning. Precis som vi spar kokvattnet när vi kokar kyckling och använder till såsen. Paul Svensson tycker att vi alltid ska äta mera grönsaker. Varje dag. Det är gott men också helt nödvändigt för att minska jordens uppvärmning. Man kan säga att jordklotet har ”feber” för att det släpps ut för mycket växthusgaser från fabriker, flygplan, idisslande kor. Lagom mycket gaser är alltid bra för jordklotet men om det blir för mycket bildar gaserna ett täcke runt jorden som värmer upp land och hav. Det är allvarligt . När jorden blir för varm dör korallreven och glaciärerna smälter. Det har ledsamt nog redan börjat. När det blir för varmt på jorden ökar också antalet cykloner, översvämningar, eldsvådor – allt det som gör att människor blir hemlösa och måste fly. Det händer redan att många människor måste lämna sina hem för översvämningar och cykloner. Därför måste vi släppa ut mycket mindre växthusgaser. Ett sätt, där alla kan hjälpa till, är att äta mera växter som vuxit i jorden, istället för kött från djur. Men det är lika vikigt att äta växter som inte har fraktats i bilar, båtar och i flygplan långa vägar. Man ska köpa de växter som odlats så nära som möjligt där man bor. Vill man äta kött ska man köpa kött från djur som bott och betat i närheten och helst också haft det bra när de levt. Ett annat sätt att minska växthusgaserna är att inte slänga mat, påminner Paul Svensson. En tredjedel av den mat vi odlar och köper når inte våra magar. Den slängs istället! Varför då? Jo, för att många av oss är alldeles för rädda för att maten är gammal. Det är heltokigt, tycker Paul Svensson. Man ska inte bry sig så mycket om bäst-före-datum som står på förpackningarna. Man ska smaka och lukta på maten. Känns det okej, finns ingen anledning att slänga bort den. Är morötterna och kålrötterna lite skrumpna och skrynkliga där de ligger i skåpet finns heller ingen anledning att slänga bort dem. De skrynkliga rotfrukterna innehåller faktiskt mera smak! Paul Svensson berättar hur han en gång tog en skrynklig palsternacka som legat längst in i skåpet, delade den i bitar, ringlade över honung, salt och timjan och rostade den i ugnen. Det blev ett gott mellanmål till hans barn. Tillsammans med sina föräldrar och syskon kan man bestämma sig för att inte slänga mat och att köpa mat som inte har rest långa vägar. Det är viktigt för att våra kroppar ska må bra– och för att jordklotet ska slippa hög ”feber”.

Ann-Christine Kihl