Start | Om oss | Nyheter | Aktiviteter | Information | Utbildningsmaterial om sinnen | Kontakta oss | Verksamhetsberättelser
Inga-Lena tipsar

Här kommer tips om alla våra underbara primörer som gäller nu i säsong, och givetvis några tips på Rosévin.

Maj

Just nu är allt ute grönt, vi fullkomligt ÄLSKAR våren och äntligen får vi frossa i nässlor, sparris, maskros, kirskål. 

Fröna som jag planterat gror och vill snart ha större krukor och komma ut i det fria. 

I säsong just nu så kan vi frossa i dom första svenska tomaterna, köp gärna Karinstorp utanför Örebro. Tror dom finns på tex ICA maxi. Servera dom rumstempererade, aldrig kylskåpskalla! När vi är i den riktiga tomat frossan och priserna har sjunkit något, passa då på att mixa färska tomater med lite vitlök och basilika, häll upp på en sil med silduk och ”häng” av till nästa dag, lägg gärna i kvist från tomaterna i bunken som buljongen landar i, den ger ännu mer tomatsmak. Kvar blir en vatten lik buljong med den mest fantastiska tomatsmak!! Ren njutning, servera den som en kall soppa med lite rökt fisk och en vispad crème fraiche. 

Ramslöken, denna fantastiska smaksättare. Här nedan kommer ett recept på en ramslökspesto. Men köp på er ramslök, mixa och gör en olja, perfekt att spara i kylen och smaksätta sallader, marinad till kyckling, fisk, lamm mm. Eller mixa upp och frys in i iskuber. Ta fram ett par kuber och smaksätt sås, soppa, eller som ovan. 

Ramslökpesto

1 ask Ramslök

1 knippe persilja

300 gr solrosfrön, om man rostar dom får man en nötigare smak.

100 gr Västerbottenost

1 dl Kallpressad Rapsolja

Salt och peppar

Mixa samman alla ingredienser till en massa, ringla i oljan lite i taget till en önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Sparris har vi både vit och grön. För mig så är den gröna mer som en ”grönsak” och den vita som en egen, måltid/primör. Kungen av allt denna årstid. 

Den första svenska sparrisen finns nu i butik, antingen från Stenhuse på Gotland eller Lunda sparrisen från Skåne. Jag skalar alltid sparris, grön som vit. Grön för att den kan vara tråkig i skalet och den blir så mycket vackrare med sin intensiva klorofyll när man skalat. 

Vit för att man alltid måste då den har ganska trådiga fibrer. Vit sparris är otroligt god att grilla rå och marinera den med grillad citron efteråt. Man kan också hyvla vit eller grön sparris rå på en mandolin eller en osthyvel(akta fingrarna) lägg i isat vatten och marinera den snabbt i citron, salt, peppar, rapsolja strax före du ska servera den. Servera till grillat, i en sallad eller som en topping på fisk, fågel, kött mm. Blir en smakrik och krispig sallad. 

När vi kommer fram en bit mot försommaren så har vi både fläder, syren och rallarros som är utmärkta at göra saft på. Gör som ett klassiskt recept på fläderblom. Men tänk på att försöka ta bort så mycket kvistar och grönt som möjligt, det blir lätt beskt annars. Rallarrosen är också väldigt god att ta dom gröna späda skotten(innan det blivit blommor) och skörda som sparris, nyp av dom ca 10 cm ner. Värm dom försiktigt i smörat vatten med salt och servera. Har en fantastisk grön mild smak. 

Men framför allt så är det helt underbart att få njuta av en god Rosé. Gärna i sin enkelhet, sittandes i solen hemma på trappen och blicka ut över trädgården med alla sina sysslor

Äh det kan vänta,,,,,,,jag tar ett glas till och njuter.

Jag har valt att länka till några av min favorit rosé som finns tillgängliga på systembolaget. Antingen i fasta sortimentet eller för beställning, men dra er inte för att beställa det är enklare än vad det låter. Om ni dessutom går med i lite vinklubbar på nätet får ni massor av härliga vinrekommendationer på småskaligt och vissa som bara finns tillgängligt för klubbmedlemmar. 

Tips på bra vinklubbar är Johan Lidbyvinhandel. Och Club VinUnic. 


Rose är något alla älskar så här nu till våren och sommaren. Den vanligaste metoden för att tillverka rosé är så kallad Maceration, där skalen får ha kontakt med druvsaften tills rätt färg uppnås, det kan röra sig om 2-20 timmar. En annan metod är Saigneé där gravitationen pressar saften ur druvorna. Denna metod skapar dom finaste vinerna. 

För er som vill göra en djupdykning om hur Rosé tillverkas.

Följ länken här till systembolagets hemsida.

Umatum, Rosa 2017. Österrike, Burgenland

nr: 94037. Pris: 149kr. Tillfälliga sortimentet eller beställningssortiment. 

Bli inte förskräckta över den skarpa rosa färgen, det är inte riktigt vad du förväntar dig på doft eller smak. Underbara mineraltoner med hallon, blodgrape och kryddor. Detta vin levererar!! Oh min skapare, detta är gott! 

Druvorna är Blaufränkisch och Zwegelt och St Laurent.

Josef söker inte nödvändigtvis den moderna mycket bleka rosé'en, han vill ha en sann rosa färg. Druvorna har vuxit i vingårdarna runt vineriet i Frauenkirchen på den östra sidan av Neusiedlersee. Vinet är gjort som sk. saignée. Det innebär att druvskalen ligger med musten och att man sedan "blöder" av vinet efter 10-12 timmar. Att lyssna på till detta vin- Finns bara ett alternativ. AC/DC Whole Lotta Rosie!!! 

Som handen i handsken till denna låt 

Susana Balbo Signature 2017. Argentina, Mendoza 

nr: 90089. Pris: 149kr. Beställningssortiment.

Ett väldigt elegant vin, välbalanserad och fräsch med härliga inslag av röda bär, mineral och vita blommor. Smaken bjuder på solmogna jordgubbar och saftiga körsbär med en lång och elegant finish.

Druvorna här är Malbec och Pinot Noire. 

År 1999, efter att ha arbetat mer än 20 år som konsulterande vinmakare för Argentinska och internationella vinföretag, beslutade Susana Balbo att följa sin ha sin dröm och började bygga Susana Balbo Wines i hjärtat av Luján de Cuyo, Mendoza. Alla druvor är handplockade och hanteras försiktigt för att bäst bibehålla fruktens egenskaper och uppnå viner med en tydligt uttryck för varje enskilt vin.

Att lyssna på till detta vin- Monica Zetterlunds Sakta vi gå genom stan. Njut!!

Grande Recolte, Château de Berne. Frankrike, Provence

nr: 75286. Pris: 117kr. Fasta sortimentet.

Denna rosé är härligt ljus i sin färg. Provence är det mest klassiska rosé-distriktet. Med alla sina uteserveringar i solen och sina härliga fisk- och skaldjursrätter, så vad passar bättre då än en underbar rosé. 

Det bästa av allt är att denna rosé finns att beställa i Magnum perfekt till sommarens fester, eller desto mer vin till dig. 

Druvorna här är Cincault och Grenache. 

Berne Grande Recolte har en ursprungstypisk doft med toner av persika, aprikos, röda vinbär och örter.  En kraftfull rosé med frisk, fyllig palett och välbalanserad syra. Lång eftersmak. Terroir är viktigt på Château de Berne och man värnar om att framhäva det ursprungstypiska från naturen kombinerat med innovation och expertis.  Att lyssna på till detta vin- Ted Gärdestads Vilken härlig dag. 

Rosa hälsningar önskar Inga-Lena Eriksson,

 Ordförande Slow Food Västerås.