Start | Om oss | Nyheter | Aktiviteter | Information | Utbildningsmaterial om sinnen | Kontakta oss | Verksamhetsberättelser
Syra grönsaker, träff 2
  • Den andra träffen är i Saluhallen Slakteriet torsdagen den 24 september mellan kl 17 - ca 19, då vi under sakkunnig ledning av Britt Lundberg hjälps åt att  skära och preparera olika sorters grönsaker för syrning. Själva syrnings-processen pågår sedan under ca 14 dagar och mognar sedan i kyla i ca 2 månader.

 

                                                   _________________________________

 

  • Att mjölksyra, eller syra sina grönsaker, är en gammal konserveringsmetod som även idag används i stora delar av världen. Här har det väl kommit lite i skymundan men vi har en renässans för metoden i sikte inte bara för den goda smakens skull utan också för att det är ett bra tillskott i vår dagliga kosthållning.

     

    I samarbete med Saluhallen Slakteriet bjuder vi in till tre träffar där vi följer förvandlingen av närodlade och nyskördade grönsaker till hälsosamma och välsmakande tillbehör på höstens och vinterns middagsbord. 

     

    Den första träffen är den 15 september, mellan kl 16-18, är hos Häst- och grönsaksbonden Hans Johanssons där vi träffas och tittar på odlingar och där vi också får tillfälle till självplock av fina grönsaker. Plats meddelas efter anmälan.

    •  

      Den andra träffen är i Saluhallen Slakteriet torsdagen den 24 september mellan kl 17 - ca 19, då vi under sakkunnig ledning av Britt Lundberg hjälps åt att  skära och preparera olika sorters grönsaker för syrning. Själva syrnings-processen pågår sedan under ca 14 dagar och mognar sedan i kyla i ca 2 månader.

    • Den tredje träffen är också i Saluhallen Slakteriet, torsdagen den 26 november mellan 17 - ca 19.00, då vi på nytt träffar Britt Lundgren för att lägga över de ätfärdiga grönsakerna på burkar som vi sedan tar hem och avnjuter i höstmörkret.

    Vi ska försöka få de här sammanhängande arrangemangen som en studiecirkel inom ramen för Studieförbundet Vuxenskolans verksamhet och kan därför inte säga exakt vad avgiften blir, vi jobbar alltid efter att våra arrangemang skall vara prisvärda och sker nästan alltid till rena självkostnadspriser.

     

    Var snäll och anmäl ditt intresse att vara med på den här arrangemanget som består av tre delar. Det gör du snarast, eller senast den 7 september,  till hans.johnson@telia.com, så återkommer vi med besked om pris så fort som möjligt.

     

    Varma sommarhälsningar

     

    Slow Food Västerås

     

    Styrelsen /Hans Johnson